Zajmuje to 30-40 minut, jeśli masz wszystkie narzędzia i postępujesz zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami
tutaj (warto przeczytać cały wątek przed przystąpieniem do instalacji).
Instalacja wymaga odłączenia akumulatora i odczekania kilku minut przed wyjęciem piasty poduszki powietrznej. Wyjęcie piasty zajęło kilka minut, uwalniając 3 sprężyny i kilka złączy. Po odłączeniu połączeń elektrycznych użyj nasadki 21 mm, aby wyjąć nakrętkę centralną. Ściągacz do kierownicy ułatwia szybkie zdjęcie koła. Kup lub pożycz jeden.
Najbardziej czasochłonną częścią dla większości osób jest zamiana wykończenia i elementów sterujących na nowe koło. Pomocne jest posiadanie kilku plastikowych narzędzi do wykończeń, opalarki i dużo cierpliwości. Zacznij od zdjęcia tylnej pokrywy. Srebrny pierścień ozdobny zostanie wpięty w ten element za pomocą zakładek i stwierdziłem, że konieczne jest ich wspólne usunięcie, odwołując się do zdjęć i powoli rozdzielając elementy. Po zdjęciu tylnej pokrywy z koła masz dostęp do twardej gumy, w którą wciśnięte są pozostałe elementy wykończeniowe. Rozgrzej tę gumę przed usunięciem wykończenia. Podczas pracy z tymi elementami na zewnątrz, powstaje szczelina, która pozwala na rozpoczęcie podgrzewania obu stron gumy. Patrząc na tył, zobaczysz, że zakładki przesuwają się do przodu, gdy wyjmujesz wykończenie z koła. Gdy elementy sterujące są w połowie wysunięte, możesz je wyciągnąć bez ryzyka uszkodzenia elementów sterujących, ale jeśli nie podgrzejesz gumy, w której są osadzone, ryzykujesz rozerwaniem kawałków strony przedniej. Nawet przy zachowaniu ostrożności rozerwałem trochę gumy po stronie przedniej (coś, czego nie widać po ponownym montażu, ale może to skutkować słabszym połączeniem, jeśli później ponownie użyjesz koła OEM). Złóż nowe koło w odwrotnej kolejności. Bardzo łatwo jest podgrzać nowe koło, a proces montażu zajął kilka minut.
Zaznaczyłem klin i koło OEM markerem w pozycji południowej z kołami wyśrodkowanymi przed zdjęciem koła. Powinno to ułatwić ponowną instalację starego koła. Upewniłem się również, że klin znajdował się w pozycji wyśrodkowanej podczas montażu nowego koła. Nie miałem żadnych problemów z wyrównaniem po zamontowaniu nowego koła.
Spodziewałem się, że poduszka powietrzna i wyciąganie koła będą przerażającą częścią, ale z odpowiednimi narzędziami i przeciętnymi umiejętnościami mechanicznymi było to bułka z masłem. Przeszczep wykończenia był zdecydowanie bardziej wymagającą częścią, ale każdy może to zrobić, jeśli jest cierpliwy. Nie mierz czasu dla tej części, po prostu zobowiąż się do powolnego działania. I użyj opalarki!